Pasteitje van oesterzwammen, asperges en garnalen

 

Ingrediënten voor 4 personen:

• 250 gr gekookte asperges

• 250 gr oesterzwammen

• 250 gr Hollandse garnalen

• 2  dl kookvocht van de asperges

• 15 gr boter

• gesnipperde sjalot

• 18 gr bloem

• dl kookroom

• citroensap naar smaak

• nootmuskaat naar smaak

• enkele gehakte peterselie blaadjes

 

Bereiding:

1. Asperges

Schil de asperges en snij het ondereinde van de aspergestengel eraf.  Van de schillen en afgesneden ondereinden maak je een aspergebouillon door deze een half uurtje in een pan met water tegen de kook aan te houden.

Zeef dan de aspergebouillon, voeg zout en een beetje suiker toe en kook de geschilde asperges ongeveer 10 minuten hierin.  Haal de pan dan van het vuur en laat de asperges na garen in het vocht.

 

2. Ragout

Verwarm de pastei bakjes volgens de verpakking.

Neem een kookpan met dikke bodem en smelt de boter. Fruit de gesnipperde sjalot tot deze glazig wordt.

Zet het vuur klein en voeg de bloem toe, meng boter en bloem (dit mengsel noemt men de roux) met een spatel.

‘Gaar’ dit mengsel langzaam op een klein vuur in ongeveer een minuut (wanneer de massa vettig wordt is de gaarheid goed)

Voeg nu een gedeelte van de aspergebouillon toe, roer glad met een garde en verwarm de saus langzaam.

Voeg de rest van het vocht toe, roer glad en laat de saus zachtjes ‘uitkoken’ in ongeveer 15 minuten.

Voeg de room toe en breng op smaak met wat citroensap en nootmuskaat.

 

3. Vulling

Snij de oesterzwammen in stukjes en bak deze in wat olie op een hoog vuur, breng ze op smaak met zout en peper.

Snij ook de asperges in stukjes en meng dit met samen met de garnalen bij de oesterzwammen en bak nog één minuut.

Voeg dit bij de ragout en meng alles door elkaar, dit noemt met een salpicon.

 

4. Opdienen

Plaats de warme pasteibakjes op de borden, schep de salpicon in de bakjes en bestrooi met de gehakte peterselie.

 

5. Sugestie

In plaats van de garnalen kunt u ook gerookte zalm snippers toevoegen.

 Bron: www.oesterzwammen.nl

<< Terug naar het recepten overzicht