Oesterzwam bouillon

Voor 500ml:

• Boter

• 2 teentjes knoflook

• 400-500 g oesterzwammen, of steeltjes van de oesterzwam

• 1 liter water

• zout

• zwarte peper uit de molen

 

Bereiding:

• Snij de oesterzwammen in kleine stukjes, ongeveer 0,5 bij 0,5 cm en snipper de knoflook. 

• Bak de oesterzwammen en knoflook in een klontje boter totdat de zwammen een beetje bruin beginnen te worden.

• Voeg het water toe en breng dit tot iets onder het kookpunt (80-90 graden) en laat dit minimaal 3 uur en maximaal 6 uur staan.

• Voeg voor de smaak nog wat zout en peper toe.

 

Tips:

• In plaats van de oesterzwammen zijn de steeltje ook prima bruikbaar om er bouillon van de maken. Haal deze erna wel uit omdat ze wat stugger zijn dan de hoed. Vraag bij Zwamburg naar steeltjes, deze zijn vaak over na het oogsten van de oesterzwammen.

• Blus de zwammen eerst af met witte of rode wijn, teriyaki, ketjap of droge sherry  voordat u het water toevoegt.

• Maak de bouillon iets pittiger door een rood pepertje met de knoflook mee te bakken.

• Voeg tijdens de kookperiode laurierbladen of kruidnagel toe.

 

<< Terug naar het recepten overzicht