Zwamburg

Zwamburg kweekt op een duurzame manier eetbare paddestoelen op reststromen van Limburg. Het koffiedik, koffieschillen en mergelpoeder zijn de 3 reststromen waar authentieke Limburgse oesterzwammen op geteeld worden. 

De oesterzwammen zijn voor ons echter niet het eindstation. Uit onderzoek blijkt dat het uitgewerkte substraat nog enorm veel organische stoffen bevat, zelfs meer dan compost, een echte bodemverbeteraar dus.

Het is daarom een perfecte meststof voor in uw tuin. De oesterzwam heeft inmiddels de cafeïne omgezet in enzymen, u hoeft dus niet bang te zijn dat u andere organismen uit uw tuin verjaagt.

Zelf kunt u ook oesterzwammen kweken op uw eigen koffiedik d.m.v. de Growkit. Voor Growkit, bodemverbeteraar of het kopen van andere producten kunt u terecht op deze website.

 

Koffiedik

De koffieplant is een geslacht van houtige planten en laten paddestoelen daar nou dol op zijn. 

Door het branden van de rauwe koffieboon komt het vliesje los en wordt dit gescheiden van de bonen. Deze koffieschilletjes bevatten veel houtvezels en maken het substraat luchtig waardoor de oesterzwamschimmel beter door natte koffiedik kan groeien. 

Wist je dat de gemiddelde Limburger 3 ‘tasse’ koffie per dag drinkt? Dat is al snel 8 miljoen kilo koffie per jaar in heel Limburg. Dat zijn 750.000 emmers koffiedik. Dat is een stapel emmers van 240 km hoog. Dat is 1,5 keer de lengte van de Maas die door Limburg stroomt. 

Van elke koffieboon belandt slechts 0,2% in je kopje. De overige 99,8% wordt weggegooid. 

 

Duurzaam

Oesterzwammen worden traditioneel op gepasteuriseerd stro gekweekt. In sommige gevallen is er veel energie nodig om het stro te pasteuriseren. Tijdens het zetten van koffie wordt de gemalen koffieboon verhit en waardoor veel andere schimmels zo goed als vernietigd zijn. Hierdoor hoeft Zwamburg verse koffiedik niet meer te pasteuriseren.

Tijdens het brandproces worden de bonen verhit waardoor ook de schilletjes vrij steriel uit de branderij komen.

Ook de toevoeging van kalk, wat noodzakelijk is om de PH waarde van de koffiedik te neutraliseren is uniek. Hiervoor wordt mergelpoeder gebruikt dat afkomstig is van een lokale mergelzagerij in het Limburgse heuvelland.

Het gehele principe is gebaseerd op de Blauwe Economie (geschreven door Gunter Pauli). Dit houdt in dat alle grondstoffen lokaal, uit Limburg, worden gewonnen en niet van de andere kant van de wereld komen. De afzet van oesterzwammen zal dan ook alleen in Limburg plaatsvinden.

De locatie Maastricht-Airport is daarom ook bewust gekozen om vanuit hier in eerste instantie Zuid-Limburg te bedienen met verse oesterzwammen. Het pand is een leegstaande horeca gelegenheid met verschillende ruimtes. De broedruimte bevindt zich aan de zuidzijde van het pand, hierdoor kan de zon deze ruimte gedeeltelijk verwarmen. In de oogstruimte mag het lekker koel blijven en daarom bevindt zich deze in het midden van het pand.

Terug naar home