Zwamburg

Zwamburg kweekt op een duurzame manier eetbare paddestoelen op het afval van Limburg. De koffiedik, koffieschillen en mergelpoeder worden lokaal opgehaald bij Limburgse horeca, koffiebranderij en de enige Nederlandse mergelzagerij in Margraten. Op dit afval groeit Zwamburg voornamelijk oesterzwammen. 

Lees meer...

Activiteiten

Webshop

Zwamburg kweekt al enkele jaren oesterzwammen op de koffiedik van de lokale horeca. Om die logistiek nog duurzamer te maken, biedt Zwamburg, voor de horeca, nu ook meerdere soorten paddestoelen aan via een webshop.

Naar webshop...

Duurzame snacks

Naast het feit dat deze snacks erg lekker zijn, zijn ze ook 100% vegetarisch en ook goed voor het milieu. De consument van nu wordt kritischer en kiest bewust voor gezondere voeding met verantwoorde herkomst. Onze snacks bevatten maar liefst 25% oesterzwammen.

Lees meer...


Zwamburg wint de MKB L1MBURG prijs

De MKB L1mburg Prijs is een initiatief van MKB Limburg in samenwerking met L1 waarvoor bedrijven worden gehonoreerd die maatschappelijke meerwaarde bieden. Het motto van de prijs is: "Van winst naar waarde". Hoe maakt het bedrijf de wereld - of althans ons stukje daarvan - aantoonbaar beter? Het is de opvolger van de Innovatieprijs, die tien jaar lang heeft bestaan. 

Op dinsdag 19 april mocht Zwamburg de award in ontvangst die werd uitgereikt in Buitenplaats Vaeshartelt in Maastricht door oud-burgemeester en tegenwoordig ondernemer Gerd Leers.

Bekijk hier de live uitzending van de uitreiking van de MKB L1MBURG prijs.


Van afvalreductie...

Van elke koffieboon belandt slechts 0,2% in je kopje. De overige 99,8% wordt weggegooid. Deze reststroom mengt Zwamburg met nog 2 andere reststromen. Namelijk, koffieschillen die vrijkomen tijdens het brandproces van de koffieboon en mergelpoeder dat overblijft na het zagen van de mergelblokken. Hierbij voegen wij de oesterzwammen schimmel toe en onder de juiste klimaat omstandigheden komen de eerste unieke Limburgse oesterzwammen na 4 weken tevoorschijn.

Blauwe economie

Inmiddels zijn wij nu meer dan een jaar oesterzwammen aan het kweken op de koffiedik volgens de Blauwe Economie. Dat betekent dat wij goed naar de natuur kijken. Zo kent de natuur geen afval en gebruikt de natuur wat er lokaal aanwezig is. Zo gebruikt Zwamburg de koffiedik van de lokale horeca en verwerken wij het uitgewerkte substraat tot compost met een hoog gehalte aan organische stoffen. 

Maar ook met lokale koffiebranderijen als Blanche Deal en Dutch Barista Coffee werken wij nauw samen om zoveel mogelijk reststromen te gebruiken voor de productie van oesterzwammen.

...naar voedselproductie

Samen met een lokale slager hebben wij een duurzame bitterbal van oesterzwammen ontwikkeld. Volgens onderzoek is er 90 keer minder water nodig om deze snack te maken in verhouding tot de wel bekende rundvlees bitterbal.

Ravioli

Maar ook een gezonde oesterzwammen ravioli, met een smaak in zijn zuiverste vorm, is tot stand gekomen door een unieke samenwerking. Er wordt hiervoor enkel gebruik gemaakt van ingrediënten die bijdragen aan een gezonde en verantwoorde leefstijl.


 

Contact

Op dit moment is Zwamburg gevestigd in een leegstaande horecagelegenheid, genaamd Techno Point. De betegelde keukens zijn prima ruimtes om paddestoelen te kweken. Klik hier voor een routebeschrijving.

Wilt u met Zwamburg in contact komen? Dan kunt u uw gegevens bij contact invullen en dan nemen wij zo spoedig mogelijk contact met u op.

Zwamburg

Horsterweg 7A

6199AC Maastricht-Airport

06-42974744

 

KvK: 63066556

BTW nr.: NL156902606B01

Mail Facebook Twitter Linkedin Google Plus