Door een andere bril naar reststromen kijken

Zwamburg kweekt sinds april 2015, eetbare paddestoelen op reststromen van Limburg. Waar we zijn begonnen met een kleine kwekerij in een leegstaand cateringpand op Maastricht-Airport.

De koffiedrab is een lokale reststroom die massaal wordt weggegooid maar nog ontzettend veel organische waarde heeft. De Pleurotus ostreatus kan hieruit een gezonde, smaakvolle en eiwitrijke oesterzwam produceren. Door deze te vervangen of mengen in bestaande producten worden deze niet alleen gezonder maar zal de smaak ook verbeteren door het umami (natuurlijke smaakversterker) gehalte van deze paddestoel.

Op 20 oktober 2015 is Zwamburg verkozen tot “Beekse ondernemer van het jaar” in de categorie “Aanmoedigingsprijs” van de Gemeente Beek.  Op 19 april 2016 won Zwamburg de MKB Limburg prijs met als thema “van winst naar waarde” tijdens een live uitzending op L1.

In 2017 hebben we onze Zwamkar foodtruck gebouwd waarmee we verschillende lokale festivals afgaan om de oesterzwam bitterballen en kroketten te verkopen.

In 2018 is Zwamburg één van de 8 finalisten van de Columbus Trophy, waarvan de winnaar op 8 oktober tijdens de horecavakbeurs BBB Maastricht bekend zal worden gemaakt.

In de zomer van 2018 hebben wij naast de watertoren van Schimmert in de oude werkplaats van Watermaatschappij Limburg onze nieuwe, grotere en duurzamere kwekerij gebouwd. Dit omdat vanaf 2020 de Reus van Schimmert een centraal streekproducten locatie zal worden met het thema ‘Eten en drinken zover je kan kijken’.

In onze nieuwe kwekerij kweken wij hoofdzakelijk oesterzwammen voor onze eigen ontwikkelde producten zoals de Zwambal, Zwamkroket, Oesterzwammen ravioli, BBQ-worst en Oesterzwammen-Spelt-Pasta. Deze producten zijn tot stand gekomen door middel van samenwerkingen met lokale partners.

Op deze manier kunnen we ervoor zorgen dat onze eigen reststromen verwerkt worden te eetbare producten maar ook de reststromen van onze partners.

 

STAGE

Wij hebben doorlopend stage plekken beschikbaar op het gebied van o.a. FoodInnovation en Groen techniek. Een stage plek bij Zwamburg  kenmerkt zich door hoge mate van vrijheid, één op één begeleiding, werken in bijzondere omgeving, concrete bijdrage leveren aan product en diensten van Zwamburg.  Wij hadden eerder studenten uit de volgende studierichtingen: Specialist teelt en techniek, Manager natuur en recreatie, Voeding en voorlichting en FreshFood & FoodInnovation.

TELL ME MORE!

 

VRIJWILLIGERS

Wil je als vrijwilliger een steentje bijdragen en onderdeel zijn van Zwamburg? Dat kan!  Werkzaamheden omvatten koffiedik ophalen, paddenstoelen oogsten, bestellingen klaar maken, bestellingen bezorgen en opruimen of meehelpen in de Foodtruck. Wij verwachten dat je minimaal 1 dagdeel [4 uur] per week beschikbaar bent voor een periode van 2 maanden. Natuurlijk staat er ook een vergoeding tegenover in de vorm van lekkere verse paddestoelen even zorgen wij voor koffie en wat lekkers.

TELL ME MORE!