Duurzame snacks

Plantaardige snacks

Door de knapperige korst en de romige roux proef je uiteindelijk een lichte champignonsmaak en voel je bij iedere hapje stukjes oesterzwam. Geen sterke paddenstoelen smaak, maar een lekkere 100% plantaardige snack. Dat wil zeggen dat deze zowel vegetarisch, veganistisch en lactose vrij zijn. Wij zijn van mening, dat als je er geen vlees in hoeft te stoppen, dat wij dat ook niet doen. Op deze manier kunnen wij aantonen dat plantaardig eten ook lekker en verantwoord kan zijn.

Duurzaamheid

De Zwamburg bitterbal en kroket bevatten 25% duurzame oesterzwammen die gekweekt zijn op lokale Limburgse koffiedrab. 9 van de 10 keer beland de koffiedrab bij het restafval of wordt het gebruikt als brandstof. Beide methode zijn niet circulair en zorgen voor extra uitstoot, ook al krijg je er maar eenmalig energie of warmte voor terug. Zwamburg zorgt ervoor dat na de teelt van oesterzwammen het substraat altijd weer naar de natuur terug gaat, door middel van compost (meer informatie vindt je hier). Tevens besparen wij CO2, doordat er veel minder kilometers afgelegd hoeven te worden om aan onze koffiedrab grondstof te komen.

Serveertip: Yoghurt mayonaise met grove mosterd, honing en verse dille. Deze is ook VEGAN te maken.

Wist je dat

Door het rundvlees te vervangen voor duurzame oesterzwammen bespaar je bijvoorbeeld 80 liter water per bitterbal of 300 liter water per kroket. Er is namelijk, volgens de vleesatlas, 15.500 liter water nodig is om 1 kg rundvlees te produceren. Terwijl wij voor een kilo oesterzwammen nog geen 5 liter water nodig hebben.

Voedingswaarde

Oesterzwammen bevatten nagenoeg dezelfde voedingsstoffen als bijvoorbeeld een biefstuk, alleen geen vitamine B12 (deze komen alleen in zuivel producten voor) en geen ijzer. Maar oesterzwammen bevatten eiwitten, mineralen (o.a. kalium, fosfor, calcium, natrium en mangaan), foliumzuur en vitaminen B1, B2, B6, C en H. Dan zijn oesterzwammen ook nog een keer caloriearm en passen ze daarom uitstekend in een vegetarische maaltijd. Onze snacks bevatten 25% oesterzwammen.

Wist je dat
Oesterzwammen geen eigen smaak hebben? Ze zijn niet zoet, zuur, zout of bitter. Maar de 5e basissmaak oftewel umami. Dit komt omdat oesterzwammen glutamaat bevatten, dat veel wordt gebruikt als smaakversterker.
Meer informatie over onze producten vindt u hier.

Bestel nu duurzame snacks en ontdek zelf de unieke smaak!

verkrijgbaar bij