Boeren winnen de Limburg Duurzaamheid Award

Zwamburg eindigt als derde en People’s Farm uit Maasbree won de eerste Limburg Duurzaamheid Award in de Schouwburg van Venray. In de moestuin van People’s Farm wordt op kleinschalige, maar efficiënte en duurzame wijze geteeld. Er wordt met kleine lichte werktuigen gewerkt en de bedden waarin de groenten groeien, blijven onbereden. Dit heeft een positief effect op het bodemleven en daarmee de bodemgezondheid. Datzelfde geldt voor de wisselende teelten die in de moestuin plaatsvinden en waarmee bodemuitputting wordt voorkomen. Dit gebeurt op biologische duurzame wijze.

Kipster uit Oirlo eindigde als tweede en houdt zich bezig met de vraag hoe we de wereld op een eerlijke manier kunnen voeden, zonder mensen uit te sluiten, de natuur uit te putten en dieren onnodig te kwellen. De Kipstereieren zijn de eerste, en vooralsnog enige, klimaatneutrale eieren met het maximale aantal van 3 sterren in het Beter Leven Keurmerk van de Nederlandse Dierenbescherming en het Planet Proof Stempel van Stichting Milieukeur.

Speciale gast was de bekende 11-jarige Britse milieuactiviste Lilly Platt, die jongeren opriep om ook hun verantwoordelijkheid te nemen. “Een beter milieu hoef je niet alleen aan volwassenen over te laten, wij jongeren kunnen ook het verschil maken”, hield de ambassadeur van ‘World Cleanup Day’ de zaal voor.

De Limburg Duurzaamheid Award is een initiatief van de gemeente Venray en Stichting Wielerpromotie Venray en sluit aan bij de ambitie van Venray om de meest duurzame wielerfinishplaats ter wereld te zijn. Venray was in augustus voor het derde jaar op rij etappefinishplaats van de BinckBank Tour. In totaal streden 23 bedrijven en organisaties om de Limburg Duurzaamheid Award.

Een compilatie van deze uitreiking vind u op Youtube.