Door een andere bril naar reststromen kijken

Zwamburg kweekt sinds april 2015, eetbare paddestoelen op reststromen van Limburg. Waar we zijn begonnen met een kleine kwekerij in een leegstaand cateringpand op Maastricht-Airport.

De koffiedrab is een lokale reststroom die massaal wordt weggegooid maar nog ontzettend veel organische waarde heeft. De Pleurotus ostreatus kan hieruit een gezonde, smaakvolle en eiwitrijke oesterzwam produceren. Hiervoor passen wij de Blauwe Economie toe. Dat wil zeggen lokale grondstoffen, lokale afzet, geen afval creëren en samenwerken. Zo is Zwamburg ontstaan, Zwammen kweken in Limburg.

In onze nieuwe kwekerij kweken wij hoofdzakelijk oesterzwammen voor onze eigen ontwikkelde producten zoals de Zwambal, Zwamkroket, Mushroom & Beefburger, Oesterzwammen ravioli en een BBQ-worst. Deze producten zijn tot stand gekomen door middel van samenwerkingen met lokale partners. Door vlees te vervangen of mengen worden deze niet alleen gezonder maar zal de smaak ook verbeteren door het umami (natuurlijke smaakversterker) gehalte van deze paddestoel.

Op deze manier kunnen we ervoor zorgen dat onze eigen reststromen verwerkt worden te eetbare producten maar ook de reststromen van onze partners.

Zwamburg is lid van de Nederlandse Oesterzwammen vereniging en VIHB geregistreerd voor het ophalen van koffiedrab. Daarnaast is Zwamburg een Erkend leerbedrijf voor verschillende opleidingen in voeding, teelt en duurzaamheid.

In de zomer van 2018 hebben wij naast de watertoren van Schimmert in de oude werkplaats van Watermaatschappij Limburg onze nieuwe, grotere en duurzamere kwekerij gebouwd. Dit omdat vanaf 2020 de Reus van Schimmert een centraal streekproducten locatie zal worden met het thema ‘Eten en drinken zover je kan kijken’.

Awards

20 oktober 2015

19 april 2016

8 oktober 2018

7 oktober 2019

7 november 2019

 

STAGE

Wil je als stagiair een steentje bijdragen en onderdeel zijn van Zwamburg? Dat kan!  Werkzaamheden omvatten onder andere het plukken van paddestoelen, bestellingen klaar maken, producten bereiden of ontwikkelen of meehelpen in de Foodtruck. Wij hebben doorlopend stage plekken beschikbaar op het gebied van o.a. Food Innovation en Agrotechniek. Een stage plek bij Zwamburg  kenmerkt zich door hoge mate van vrijheid, één op één begeleiding, werken in bijzondere omgeving, concrete bijdrage leveren aan product en diensten van Zwamburg.  Wij hadden eerder studenten uit de volgende studierichtingen: Specialist Teelt en Techniek, Manager Natuur en Recreatie, Voeding en Voorlichting en Food Innovation.

TELL ME MORE!